CheckUp Για Παιδιά

CheckUp Για Παιδιά

Ο τακτικός κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη, τη διατήρηση της υγείας των παιδιών και την πρόληψη νοσημάτων και λοιμώξεων που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία.

Εάν δεν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος ιατρικός λόγος, ο πρώτος εργαστηριακός έλεγχος στο πλαίσιο checkup μπορεί να ζητηθεί από τον παιδίατρο στην ηλικία μεταξύ 12 και 18 μηνών. Αργότερα, στη νηπιακή και εφηβική ηλικία, η έναρξη της σχολικής χρονιάς και των αθλητικών δραστηριοτήτων έχουν συνδυαστεί με τον προληπτικό έλεγχο.

Πάντα με την καθοδήγηση του παιδιάτρου πριν και μετά από κάθε εξέταση, στα εργαστήρια ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ, μπορείτε να επιλέξετε το πακέτο CheckUp Για Παιδιά, το οποίο περιλαμβάνει:

Γενική Αίματος

Η Γενική Εξέταση Αίματος αποτελεί το βασικό κορμό του τακτικού ελέγχου ρουτίνας, προσδιορίζοντας τις βασικές τιμές του αίματος, όπως: αιματοκρίτης και αιμοσφαιρίνη, αριθμός και μορφολογία ερυθροκυττάρων, λευκοκυττάρων, αιμοπεταλίων κ.α.

ΤΚΕ

Η Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών (ΤΚΕ) αποτελεί αξιόπιστο δείκτη φλεγμονής ή λοίμωξης, η οποία μπορεί να οφείλεται σε πλήθος παραγόντων.

Γενική ούρων

Η Γενική Εξέταση Ούρων αποτελεί βασικό γενικό δείκτη της υγείας του παιδιού και εντοπίζει πιθανές ουρολοιμώξεις, διαβήτη, παθήσεις των νεφρών, των ουρητήρων, της ουροδόχου κύστης, του ήπατος κ.α. Χρησιμοποιείται στο βασικό κορμό εξετάσεων ελέγχου ρουτίνας.

Σάκχαρο

H μέτρηση του σακχάρου ή γλυκόζης στο αίμα χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την παρακολούθηση του σακχαρώδους διαβήτη και άλλων μεταβολικών διαταραχών.

Ουρία

Η μέτρηση της ουρίας στον ορό του αίματος χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της λειτουργίας των νεφρών και συνδυάζεται με τον έλεγχο κρεατινίνης.

Κρεατινίνη

Η μέτρηση της κρεατινίνης στον ορό του αίματος χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της λειτουργίας των νεφρών και συνδυάζεται με τον έλεγχο ουρίας.

SGOT (AST)

Η μέτρηση του ενζύμου ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης ή αλλιώς οξαλοξικής τρανσαμινάσης χρησιμοποιείται στη διάγνωση και παρακολούθηση ηπατικών νοσημάτων, συναξιολογείται μαζί με την πυροσταφυλική τρανσαμινάση (SGPT/ALT) και αποτελεί μέρος του συνήθους προληπτικού ελέγχου ρουτίνας.

SGPT (ALT)

Η μέτρηση του ενζύμου πυροσταφυλικής τρανσαμινάσης χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της υγείας του ήπατος, συναξιολογείται μαζί με την οξαλοξική τρανσαμινάση (SGOT/AST) και αποτελεί μέρος του συνήθους προληπτικού ελέγχου ρουτίνας.

ALP

Η μέτρηση της αλκαλικής φωσφατάσης χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της υγείας του ήπατος, των οστών, του γαστρεντερικού συστήματος και των παραθυρεοειδών αδένων.

γGT

Η μέτρηση της γ-γλουταμυλτρανσφεράσης χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της υγείας ήπατος και χολής και μετράται σε συνδυασμό με την αλκαλική φωσφατάση (ALP), στο πλαίσιο συνήθους εργαστηριακού ελέγχου ρουτίνας.

Βιταμίνη B12

Η Βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη είναι η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη δομικά βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Αποτελεί βασικό ρυθμιστή του κεντρικού νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού, κατέχοντας σημαντικό ρόλο και στην ωρίμανση των ερυθρών κυττάρων στο μυελό των οστών. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής οφείλεται είτε σε διατροφικούς λόγους είτε σε κακή απορρόφησή της από την εντερική οδό. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης, κατάθλιψη, δύσπνοια, πονοκεφάλους και να καταλήξει σε σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.  Άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές, βρέφη και χορτοφάγοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας σε Βιταμίνη Β12. Ο έλεγχός της περιλαμβάνεται συχνά στον περιοδικό έλεγχο ρουτίνας σε συνδυασμό με τη μέτρηση λοιπών βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Ασβέστιο (CA)

Η μέτρηση του ασβεστίου στο αίμα χρησιμοποιείται στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου ρουτίνας για την υγεία των οστών, των νεφρών και των παραθυρεοειδών αδένων και συνδυάζεται με τη μέτρηση επιπέδων βιταμίνης D και λευκωμάτων. Παράλληλα χρησιμοποιείται και στην παρακολούθηση διαφόρων τύπων παθήσεων και νεοπλασιών.

Κάλιο (Κ)

Οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές στην παιδική ηλικία αποτελούν ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο. Για το λόγο αυτό πρέπει να ελέγχονται περιοδικά οι συγκεντρώσεις καλίου και νατρίου στο πλάσμα του αίματος.

Νάτριο (Νa)

Οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές στην παιδική ηλικία αποτελούν ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο. Για το λόγο αυτό πρέπει να ελέγχονται περιοδικά οι συγκεντρώσεις καλίου και νατρίου στο πλάσμα του αίματος.

Φώσφορος

Ο φώσφορος ρυθμίζει την υγεία των οστών, των δοντιών, της καρδιάς, του νευρικού ιστού, των νεφρών και των παραθυρεοειδών αδένων και ελέγχεται από την παραθορμόνη.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που συγκεντρώνεται στα οστά, τους χόνδρους και τα κύτταρα του σώματος. Αποτελεί δείκτη της νεφρικής λειτουργίας και ρυθμιστή του μεταβολισμού, εμπλέκεται στην πρωτεϊνοσύνθεση και οι παθολογικές τιμές των επιπέδων του προκαλούν διαταραχές στο νευρικό σύστημα, στη διάθεση, στην ομιλία, αδυναμία και καρδιακά συμπτώματα όπως βραδυκαρδία κτλ.

Χοληστερίνη

Υψηλά επίπεδα χοληστερίνης απαντώνται στα παιδιά πολύ συχνότερα από όσο νομίζουμε. Κληρονομικότητα, παχυσαρκία, κακή διατροφή, μειωμένη άθληση ή κάποιο υποκείμενο νόσημα μπορεί να πυροδοτήσει υψηλές τιμές χοληστερίνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αθηροσκλήρωση και ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων αργότερα στη ζωή του. Δεδομένου ότι η υπερχοληστερολαιμία δεν εμφανίζει προειδοποιητικά συμπτώματα, ο περιοδικός έλεγχος είναι απαραίτητος στα παιδιά.

Τριγλυκερίδια

Η μέτρηση των τριγλυκεριδίων ορού, αποτελεί δείκτη συνεκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου και συστήνεται για την αξιολόγηση του λιπιδαιμικού προφίλ του παιδικού οργανισμού.

Φερριτίνη

Τα επίπεδα φερριτίνης εκφράζουν τα επίπεδα αποθεμάτων σιδήρου στον οργανισμό. Η εξέταση χρησιμοποιείται για τη διάγνωση αναιμίας σε έλλειψη σιδήρου. Η φερριτίνη είναι θετική πρωτεΐνη οξείας φάσης με αποτέλεσμα να αυξάνεται σε χρόνιες λοιμώξεις, φλεγμονώδη νοσήματα, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, κακοήθη νοσήματα και υπερθυρεοειδισμό.

TSH

Η θυρεοειδοτρόπος (ή θυρεοτρόπος) ορμόνη παράγεται στην υπόφυση, ρυθμίζεται από την ορμόνη απελευθέρωσης της θυρεοτρόπου ορμόνης (TRH) και είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση και έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών. Η μέτρησή της χρησιμοποιείται προληπτικά στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου ρουτίνας.

Βιταμίνη D3 (25-OH D3)

Η Βιταμίνη D (ολική ή καλσιφερόλη) κατέχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του οργανισμού των παιδιών, καθώς συνδέεται με την απορρόφηση του ασβεστίου και την υγεία του αναπτυσσόμενου μυοσκελετικού συστήματος, της καρδιακής λειτουργίας, του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

* Σημαντική σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται αποσπασματικά έναντι των φυσιολογικών τιμών αναφοράς που θα βρείτε στην ανάλυσή σας. Στο εργαστήριο ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας και επικοινωνούμε με τον θεράποντά σας, εφόσον το επιθυμείτε, για την καλύτερη δυνατή ιατρική σας φροντίδα.

Το εξειδικευμένο μας προσωπικό βρίσκεται στη διάθεσή σας, για να σας παρέχει αναλυτικές οδηγίες πριν από κάθε εξέταση, καθώς και για περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων σας.

Επικοινωνία με τον ΒΙΟΕΛΕΓΧΟ

Πάντα με την καθοδήγηση του παιδιάτρου πριν και μετά από κάθε εξέταση, στα εργαστήρια ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ, μπορείτε να επιλέξετε το πακέτο CheckUp Για Παιδιά