Kαρδιολογικές Εξετάσεις

Kαρδιολογικές Εξετάσεις

Τα εργαστήρια ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ διενεργούν εργαστηριακές καρδιολογικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις αίματος δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την καρδιακή λειτουργία, καθώς μέσα από τα επίπεδα ενζύμων είναι δυνατό να διαγνωστεί πρόσφατο έμφραγμα και να καθοριστεί η βλάβη που υπέστη η καρδιά.

Eργαστηριακές καρδιολογικές εξετάσεις

Tροπονίνη

Η εξέταση τροπονίνης χρησιμοποιείται στη διερεύνηση ασθενών με ύποπτα συμπτώματα πρόσφατου εμφράγματος. Σε περίπτωση οξέος εμφράγματος, φλεγμονής ή νέκρωσης του μυοκαρδίου, μυοκαρδιοπάθειας ή καρδιακής ανεπάρκειας, πνευμονικής εμβολής ή νεφρικής νόσου, ακόμη και καταπόνησης του μυοκαρδίου  λόγω έντονης άσκησης, η τιμή της πρωτεΐνης αυτής αυξάνεται. Η εξέταση τροπονίνης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην έγκαιρη διάγνωση ακόμη και μικρών επεισοδίων εμφράγματος τα οποία πολλές φορές δεν είναι ορατά στο ηλεκτροκαρδιογράφημα.

CK-MB

Τα επίπεδα καρδιακού ισοενζύμου της κινάσης κρεατίνης είναι ενδεικτικά βλάβης στο μυοκάρδιο λόγω πρόσφατου εμφράγματος, καθώς αυξάνονται κατά τις πρώτες ώρες από κάποιο επεισόδιο, ενώ στη συνέχεια η κλινική τους ειδικότητα και ευαισθησία φθίνει.

Ομοκυστεΐνη

Η αυξημένη ομοκυστεΐνη συνδέεται με κίνδυνο για θρομβοεμβολικά επεισόδια (πνευμονική εμβολή, έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο), στεφανιαία νόσο, αρτηριοσκλήρυνση και άλλες παθήσεις.

ΝΤ-PROBNP

Η μέτρηση του νατριουρητικού πεπτιδίου NT-proBNP αποτελεί συμπληρωματική εξέταση για τη διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας. Πρόκειται για μια ουσία που συντίθεται στο κοιλιακό μυοκάρδιο και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω της αύξησης της πίεσης.

Λιποπρωτεΐνη A Lp(a)

Η Λιποπρωτεΐνη A ή Lp(a) αποτελεί συμπληρωματικό δείκτη κινδύνου για αθηροσκλήρωση, εγκεφαλικό και έμφραγμα, στένωση αορτικής βαλβίδας και ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Ο έλεγχος της Lp(a) ζητείται σε ασθενείς με ιστορικό, με πρόωρη αθηροσκλήρωση ή σε περίπτωση που οι αρχικοί συμβατικοί δείκτες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου ελέγχονται αυξημένοι. Οι υψηλές τιμές Λιποπρωτεΐνης Α συνδέονται επίσης και με αυξημένη πηκτικότητα του αίματος, καθώς η ουσία αυτή έχει βρεθεί ότι επιδρά στη διαδικασία της ινωδόλυσης, ενώ παράλληλα προκαλεί φλεγμονή αυξάνοντας τον κίνδυνο ρήξης της αθηρωματικής πλάκας, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ομαλής ροής του αίματος. Τα υψηλά επίπεδα Lp (a) εξαρτώνται κυρίως από γενετικούς κληρονομικούς παράγοντες. Η μέτρησή της γίνεται με απλή εξέταση αίματος, ωστόσο δεν περιλαμβάνεται πάντα στον τακτικό λιπιδαιμικό έλεγχο. Ο μοριακός έλεγχος εντέλλεται για την ανίχνευση πολυμορφισμού στο γονιδιακό τόπο του Lp(a) και μετάλλαξη η παρουσία της οποίας διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου.

BNP

Η μέτρηση επιπέδων BNP και NT-proBNP αποτελεί προγνωστικό δείκτη υψηλού κινδύνου για έμφραγμα ή στεφανιαίο σύνδρομο και χρησιμοποιείται στη διαφορική διάγνωση μεταξύ καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων παθήσεων, όπως πνευμονία κ.α.

Ελεύθερα Λιπαρά Οξέα

Τα επίπεδα λιπαρών οξέων παρουσιάζονται αυξημένα σε περιστατικά ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη και μη ελεγχόμενου σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, σχετίζονται με παχυσαρκία, ενδοκρινοπάθειες, μεταβολικές διαταραχές και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Απολιποπρωτεϊνη Α

Η Απολιποπρωτεΐνη Α ανήκει στις απολιποπρωτεΐνες, οι οποίες είναι τα πρωτεϊνικά συστατικά των λιποπρωτεϊνών, των φορέων χοληστερόλης. Η Απολιποπρωτεΐνη Α διακρίνεται σε δύο τύπους: Α1 και Α2. Ο πρώτος τύπος συνδέεται με τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης (HDL) και θεωρείται ειδικότερος δείκτης κινδύνου προστασίας από στεφανιαία αρτηριακή νόσο και περιφερική αγγειακή νόσο.

Απολιποπρωτεϊνη Β

Η Απολιποπρωτεΐνη Β ανήκει στις απολιποπρωτεΐνες, οι οποίες είναι τα πρωτεϊνικά συστατικά των λιποπρωτεϊνών, των φορέων χοληστερόλης. Διακρίνεται σε δύο τύπους: Β-48 και Β-100, με τον πρώτο να ελέγχει τη μεταφορά λιπιδίων στο ήπαρ και τον δεύτερο να τα μετασχηματίζει σε αθηρογόνο χοληστερίνη, δηλαδή σε VLDL (πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες) και LDL (η λεγόμενη κακή χοληστερίνη). Τα επίπεδα της Απολιποπρωτεΐνης Β αναλογούν στα επίπεδα LDL και θεωρούνται ειδικότερος δείκτης κινδύνου για ανάπτυξη στεφανιαίου νοσήματος.

* Σημαντική σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται αποσπασματικά έναντι των φυσιολογικών τιμών αναφοράς που θα βρείτε στην ανάλυσή σας. Στο εργαστήριο ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας και επικοινωνούμε με τον θεράποντά σας, εφόσον το επιθυμείτε, για την καλύτερη δυνατή ιατρική σας φροντίδα.

Το εξειδικευμένο μας προσωπικό βρίσκεται στη διάθεσή σας, για να σας παρέχει αναλυτικές οδηγίες πριν από κάθε εξέταση, καθώς και για περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων σας.

Επικοινωνία με τον ΒΙΟΕΛΕΓΧΟ

Τα εργαστήρια ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ διενεργούν εργαστηριακές καρδιολογικές εξετάσεις.