Νεοπλασματικοί Δείκτες

Νεοπλασματικοί Δείκτες

Τα εργαστήρια ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ διενεργούν ελέγχους για όλους τους γνωστούς νεοπλασματικούς δείκτες. Οι νεοπλασματικοί (καρκινικοί) δείκτες χρησιμοποιούνται στη διάγνωση, τη διαφοροδιάγνωση και την παρακολούθηση νεοπλασματικών νόσων και συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Έλέγχος για όλους τους γνωστούς νεοπλασματικούς δείκτες

Α-FP

Η α-φετοπρωτεΐνη (α-εμβρυϊκή σφαιρίνη) αποτελεί δείκτη καρκίνου των όρχεων, των ωοθηκών, του ήπατος ή καλοηθών ηπατικών νοσημάτων. Η μέτρησή της είναι επίσης χρήσιμη κατά την 15-20η βδομάδα εγκυμοσύνης ως διαγνωστική για την ύπαρξη γενετικών ανωμαλιών.

CEA

Το καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο δεν αποτελεί ειδικό διαγνωστικό καρκινικό δείκτη. Χρησιμοποιείται στην παρακολούθηση του καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων κακοηθειών, καθώς και για την αξιολόγηση της ανταπόκρισης του ασθενούς σε αντικαρκινικές θεραπείες.

CA-125

Το καρκινικό αντιγόνο CA-125 χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας για τον καρκίνο των ωοθηκών καθώς και ως προγνωστικός δείκτης για πιθανή υποτροπή του καρκίνου.

CA 15-3

Το καρκινικό αντιγόνο CA-15-3 χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ανταπόκρισης ασθενών σε θεραπείες κατά του καρκίνου του μαστού καθώς και ως προγνωστικός δείκτης υποτροπής του καρκίνου.

CA 19-9

Συμπληρωματικός καρκινικός δείκτης παρακολούθησης καρκίνου του παγκρέατος και διαφοροδιάγνωσης επί χολαγγειακής πάθησης.

CA – 50

Καρκινικός δείκτης για την παρακολούθηση της πορείας παγκρεατικού καρκίνου και γαστρεντερικών νεοπλασιών.

CA 72-4

Καρκινικός δείκτης για την παρακολούθηση του καρκίνου του στομάχου και των ωοθηκών.

β-HCG

Δείκτης παρακολούθησης ασθενών με όγκο στους όρχεις, με χοριακό καρκίνωμα ή για την παρακολούθηση έκτοπων κυήσεων, μύλης κύησης ή πολλαπλής κύησης.

CYFRA 21-1

Συμπληρωματικός καρκινικός δείκτης για την παρακολούθηση ασθενών με μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Αυξημένες τιμές εμφανίζονται και σε ασθενείς με ουρολογικό, γαστρεντερικό και γυναικολογικό καρκίνο.

MCA

Το Βλεννομιμητικό καρκινικό αντιγόνο χρησιμοποιείται για τη σταδιοποίηση και παρακολούθηση ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

PAP (ΠΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΟΞΙΝΗ ΦΩΣΦΑΤΑΣΗ)

Η προστατική όξινη φωσφατάση χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την παρακολούθηση ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη. Αυξημένες τιμές μαρτυρούν επίσης παθήσεις του παραθυρεοειδούς, καρκίνο οστών, πολλαπλό μυέλωμα κ.α.

NSE

Η ειδική νευρωνική ενολάση αποτελεί συμπληρωματικό διαγνωστικό δείκτη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, καρκίνου του παγκρέατος. Του θυρεοειδούς, νευροενδοκρινικών όγκων, παιδικού νευροβλαστώματος κ.α.

SCC

Το αντιγόνο καρκινώματος πλακώδους επιθηλίου αποτελεί δείκτη πλακωδών καρκινωμάτων (τραχήλου μήτρας, οισοφάγου, λαιμού, δέρματος κτλ).

ΤΡΑ

Το ιστικό πολυπεπτικδικό αντιγόνο εμφανίζεται αυξημένο σε μεταστατικό στάδιο ή σε στάδιο διάσπαρτων εντοπίσεων και προχωρημένης έκτασης της νόσου. Διαθέτει υψηλή ευαισθησία στον καρκίνο του μαστού.

PSA

Το Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο αποτελεί ευαίσθητο δείκτη για την έγκαιρη διάγνωση αδενοκαρκινώματος του προστάτη.

FPSA

Το Ελεύθερο Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο απαντάται σε χαμηλότερες τιμές σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη.

FPSA/PSA

Ο λόγος του Ελεύθερου PSA έναντι του PSA χρησιμοποιείται για το διαχωρισμό μεταξύ καλοήθους υπερπλασίας και καρκίνου του προστάτη.

5-ΗΙΑΑ

Το 5-υδροξυινδολοξικό οξύ μεταβολίζει τη σεροτονίνη στα ούρα. Η  αυξημένη τιμή 4-HIAA είναι δείκτης για διάφορα νοσήματα όπως νεοπλασίες, κοιλιοκάκη, διάρροια, ενδοκαρδίτιδα, τοξιναιμία κύησης κ.α. ενώ μειωμένες τιμές είναι συμβατές με καρκινοειδείς όγκους ορθού, κατάθλιψη, φαινυλκετονουρία, υψηλών τριγλυκεριδίων, ή μπορεί να οφείλονται στη λήψη ορισμένων φαρμάκων και τροφών. Οι ασθενείς λαμβάνουν οδηγίες νηστείας και αποχής από κάποια φάρμακα πριν την εξέταση.

ΑΝΑΣΤΟΛΕΑΣ ΘΡΥΨΙΝΗΣ (ΤΑΤ-Ι)

Ο ογκοσυσχετιζόμενος ανστολέας θρυψίνης χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το CA-125 για τη διάκριση μεταξύ καλοήθων και κακοήθων μαζών της ελάσσονος πυέλου, καθώς και για την παρακολούθηση μεταβολικών και πεπτικών διαταραχών.

* Σημαντική σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται αποσπασματικά έναντι των φυσιολογικών τιμών αναφοράς που θα βρείτε στην ανάλυσή σας. Στο εργαστήριο ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας και επικοινωνούμε με τον θεράποντά σας, εφόσον το επιθυμείτε, για την καλύτερη δυνατή ιατρική σας φροντίδα.

Το εξειδικευμένο μας προσωπικό βρίσκεται στη διάθεσή σας, για να σας παρέχει αναλυτικές οδηγίες πριν από κάθε εξέταση, καθώς και για περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων σας.

Eπικοινωνία με τον ΒΙΟΕΛΕΓΧΟ

Τα εργαστήρια ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ διενεργούν ελέγχους για όλους τους γνωστούς νεοπλασματικούς δείκτες.