Μικροβιολογικές Εξετάσεις

Μικροβιολογικές Εξετάσεις

Στα εργαστήρια ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ διενεργούνται όλες οι μικροβιολογικές εξετάσεις, με κλινικά ευαίσθητες μεθόδους καλλιέργειας, στα πιο σύγχρονα μηχανήματα, με την επιμέλεια εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

Οι εξετάσεις αυτές αφορούν:

Μικροσκοπική εξέταση ούρων

Η εξέταση αποτελεί βασικό γενικό δείκτη της υγείας ενός ατόμου και εντοπίζει πιθανές ουρολοιμώξεις, διαβήτη, παθήσεις των νεφρών, των ουρητήρων, της ουροδόχου κύστης, του ήπατος κ.α. Χρησιμοποιείται ως έλεγχος ρουτίνας ή επί εδάφους δυσουρίας, συχνοουρίας ή αιματουρίας.

Μορφολογία ερυθρών ούρων

Η εξέταση χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση αιματουρίας, η οποία μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις του ουροποιητικού ή και εκτός του ουροποιητικού συστήματος.

Μικροσκοπική εξέταση κολπικού εκκρίματος

Χρήσιμη στη διάγνωση μυκητιασικής, βακτηριακής ή άλλης κολπίτιδας. Ενδείκνυται σε ασθενείς με συμπτώματα μετά από αντιμικροβιακή θεραπεία, ή με σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, ανοσοκαταστολή ή σε κάποιες περιπτώσεις εγκυμοσύνης.

Μικροσκοπική εξέταση βιολογικού υγρού

Η μικροσκοπική εξέταση βιολογικού υγρού ανιχνεύει παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως μικρόβια και μύκητες.

Strep-A-Test

Χρησιμοποιείται για να ταυτοποιήσει εάν τα συμπτώματα πονόλαιμου οφείλονται σε στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία περιορίζει την ένταση των συμπτωμάτων και αποφεύγει επιπλοκές.

Αερόβια και αναερόβια καλλιέργεια αίματος

Η αερόβια ή αναερόβια καλλιέργεια αίματος χρησιμοποιείται για τη διάγνωση βακτηραιμίας, ενδοκαρδίτιδας ή πυρετού αγνώστου αιτιολογίας. Οι περισσότεροι παθογόνοι μικροοργανισμοί απαιτούν 24 ώρες για να αναπτυχθούν, ενώ οι αναερόβιοι και οι μύκητες απαιτούν περισσότερο χρόνο.

Καλλιέργεια ούρων

Διενεργείται επί συμπτωμάτων λοίμωξης του ουροποιητικού, αλλά και προληπτικά σε εγκύους, παιδιά με άτυπα συμπτώματα ή στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου σε ουρολογικές επεμβάσεις.

Καλλιέργεια ουρηθρικού εκκρίματος

Η καλλιέργεια ουρηθρικού εκκρίματος είναι χρήσιμη στην πρόληψη και διάγνωση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως τριχομονάδες, γονόκοκκος, χλαμύδια, μυκόπλασμα/ουρεόπλασμα, μύκητες, αιμόφιλος.

Καλλιέργεια προστατικού εκκρίματος

Συμπληρωματική εξέταση για τον έλεγχο προστατίτιδας και την ταυτοποίηση του μικροβίου που την προκαλεί. Ο ασθενής λαμβάνει οδηγίες πριν την εξέταση.

Καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος

Εξέταση για την ανίχνευση βακτηρίων που προκαλούν φαρυγγίτιδα.

Καλλιέργεια πτυέλων

Η καλλιέργεια πτυέλων χρησιμοποιείται για την ανίχνευση βακτηρίων, μυκήτων ή λοιπών μικροοργανισμών και παθογόνων, οι οποίοι είναι δυνατό να προκαλέσουν έκκριση πτυέλων και βλεννών από τη στοματική οδό, με διαφορετική υφή, χρώση ή ποσότητα που διαφοροποιούνται από τη φυσιολογική συνήθη έκκριση σιέλου. Η βλέννα παράγεται στους πνεύμονες, διευκολύνεται η έκκρισή της με τον βήχα και ως φορέας κυττάρων ανοσοποιητικού χρησιμεύει στο να δεσμεύει τα παθογόνα και να τα αποβάλλει από τον οργανισμό. Η έκκριση πτυέλων (φλέγμα)  είναι ενδεικτική κάποιας λοίμωξης των πνευμόνων ή των αεραγωγών και η καλλιέργειά τους δίνει περισσότερες πληροφορίες για το είδος της λοίμωξης σε συνδυασμό με τη μικροσκοπική και μακροσκοπική εξέταση. Ο ασθενής λαμβάνει οδηγίες πριν την εξέταση.

Καλλιέργεια ωτικού εκκρίματος

Η καλλιέργεια ωτικού εκκρίματος παραγγέλλεται για τη διερεύνηση εξωτερικής και μέσης ωτίτιδας μικροβιακής αιτιολογίας.

Καλλιέργεια οφθαλμικού εκκρίματος

Η εξέταση αυτή είναι ειδική για τη διάγνωση οφθαλμικών λοιμώξεων, όπως επιπεφυκίτιδα, κερατοεπιπεφυκίτιδα, δακρυοκυστίτιδα κ.α.

Καλλιέργεια τραύματος – εγκαύματος

Η εξέταση ταυτοποιεί μικροοργανισμούς οι οποίοι είναι δυνατό να προσβάλουν τον παρακείμενο ιστό μετά από κάποιον τραυματισμό, δάγκωμα, έγκαυμα.

Καλλιέργεια πύου

Εξέταση για την ταυτοποίηση παθογόνων που προκαλούν πυώδεις εκκρίσεις σε προσβεβλημένο ιστό (π.χ. από τραύμα)

Καλλιέργεια ρινικού υγρού

Η εξέταση ελέγχει την παρουσία χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου ή λοιπών παθογόνων που προκαλούν λοίμωξη στις ρινικές κοιλότητες ή συστημική λοίμωξη.

Καλλιέργεια μυκήτων

Καλλιέργεια για την ταυτοποίηση επιφανειακών ή συστημικών μυκητιασικών λοιμώξεων.

Καλλιέργεια ξέσματος ονύχων για μύκητες

Ειδική καλλιέργεια για την ταυτοποίηση μυκητιάσεων που προσβάλλουν τα νύχια.

Καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος

Καλλιέργεια για την ανίχνευση και ταυτοποίηση παθογόνων που ευθύνονται για κολπίτιδα. Οι ασθενείς λαμβάνουν οδηγίες πριν την εξέταση.

Καλλιέργεια τραχηλικού επιχρίσματος

Καλλιέργεια για την ανίχνευση και ταυτοποίηση παθογόνων που ευθύνονται για τραχηλίτιδα. Οι ασθενείς λαμβάνουν οδηγίες πριν την εξέταση.

Καλλιέργεια τραχηλικού για χλαμύδια, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα

Καλλιέργεια για την ανίχνευση μικροοργανισμών που προκαλούν τραχηλίτιδα. Οι ασθενείς λαμβάνουν οδηγίες πριν την εξέταση.

Καλλιέργεια κοπράνων

Η καλλιέργεια κοπράνων είναι μια αποτελεσματική μέθοδος διάγνωσης νόσων του πεπτικού. Η συλλογή του δείγματος πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή ή το περιβάλλον του.

Καλλιέργεια κοπράνων salmonella-shigella

Καλλιέργεια κοπράνων ειδική για την ταυτοποίηση του βακτηρίου της σαλμονέλας. Η προσβολή από το βακτήριο εκδηλώνεται με οξεία εμπύρετη γαστρεντερίτιδα και συνοδευτικά συμπτώματα μυαλγίας, πονοκεφάλου και έμετου. Πιθανώς να ζητηθεί και καλλιέργεια αίματος. Η συλλογή του δείγματος κοπράνων πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή ή το περιβάλλον του.

Καλλιέργεια κοπράνων cambylobacter

Καλλιέργεια για ανίχνευση καμπυλοβακτηριδίου στα κόπρανα το οποίο προκαλεί συμπτώματα γαστρεντερίτιδας συχνά αιμορραγικής. Η συλλογή του δείγματος πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή ή το περιβάλλον του.

Clostridium Difficile τοξίνες Α & Β

Η εξέταση ανιχνεύει τις νεκρωτικές τοξίνες Α & Β οι οποίες απελευθερώνονται από τις υψηλές τιμές του βακτηρίου Clostridium difficile στο παχύ έντερο και ευθύνονται για την ανάπτυξη ψευδομεμβρανώδους κολίτιδας. Eπίσης, ανιχνεύεται και το αντιγόνο GDH αυξάνοντας έτσι την ευαισθησία της εξέτασης σε σχέση με το τεστ που ανιχνεύει μόνο τις τοξίνες Α και Β. Η συλλογή του δείγματος πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή ή το περιβάλλον του.

Παρασιτολογική κοπράνων

Η παρασιτολογική εξέταση κοπράνων ανιχνεύει την παρουσία παρασιτικών πρωτόζωων, καθώς και αυγών και προνυμφών σκωλήκων. Η συλλογή του δείγματος πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή ή το περιβάλλον του.

Test για οξύουρους

Η εξέταση αυτή παραγγέλλεται εάν υπάρχει υποψία μιας κοινής μόλυνσης στα νήπια, της οξυουρίασης, δηλαδή προσβολής από λευκούς μικροσκοπικούς σκώληκες που διαβιούν κυρίως στον βλεννογόνο του παχέος εντέρου. Εκτελείται με την εφαρμογή ειδικής διαφανούς αυτοκόλλητης ταινίας στην περιπρωκτική χώρα όπου εναποθέτουν τα αυγά τους. Λαμβάνονται οδηγίες πριν την εξέταση.

Mayer κοπράνων

Εξέταση για τον έλεγχο απώλειας αίματος στα κόπρανα. Οι ασθενείς θα λάβουν οδηγίες πριν την εξέταση. Η συλλογή του δείγματος πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή ή το περιβάλλον του.

Ροταϊός – αντιγόνο κοπράνων

Εξέταση για διερεύνηση γαστρεντερίτιδας ιογενούς αιτίου. Ο ροταϊός εντοπίζεται συχνότερα στον νεογνικό και τον ηλικιωμένο πληθυσμό και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Η συλλογή του δείγματος πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή ή το περιβάλλον του.

Νοροϊός – αντιγόνο κοπράνων

Έλεγχος κοπράνων για την παρουσία αντιγόνου του νοροϊού, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί στον οργανισμό από κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή νερού ή και αερογενώς από άτομο σε άτομο. Η συλλογή του δείγματος πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή ή το περιβάλλον του.

* Σημαντική σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται αποσπασματικά έναντι των φυσιολογικών τιμών αναφοράς που θα βρείτε στην ανάλυσή σας. Στο εργαστήριο ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας και επικοινωνούμε με τον θεράποντά σας, εφόσον το επιθυμείτε, για την καλύτερη δυνατή ιατρική σας φροντίδα.

Το εξειδικευμένο μας προσωπικό βρίσκεται στη διάθεσή σας, για να σας παρέχει αναλυτικές οδηγίες πριν από κάθε εξέταση, καθώς και για περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων σας.

Eπικοινωνία με τον ΒΙΟΕΛΕΓΧΟ

Στα εργαστήρια ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ διενεργούνται όλες οι μικροβιολογικές εξετάσεις, με κλινικά ευαίσθητες μεθόδους καλλιέργειας, στα πιο σύγχρονα μηχανήματα.