Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (STD)

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (STD)

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούν κοινό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Τα νοσήματα αυτά αποτελούν κοινές λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς, παράσιτα και μύκητες. Μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και είναι δυνατό να μη γίνουν αντιληπτά, καθώς πολλές φορές ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός. Ωστόσο προκαλούν υπογονιμότητα, απορρυθμίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, προκαλούν ενοχλήσεις και μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για τον οργανισμό σε βάθος χρόνου.

Έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα εργαστήρια ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ διενεργούν εργαστηριακές εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ανάλογα με τις ενδείξεις, ύστερα από έκθεση σε μολυσματικό παράγοντα, καθώς και στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου, συστήνεται η διενέργεια εξετάσεων του ίδιου του ατόμου και του σεξουαλικού του συντρόφου. Η πρώιμη ανίχνευσή τους είναι εξαιρετικά σημαντική, για τον περιορισμό εξάπλωσής τους και για την έγκαιρη φαρμακευτική αντιμετώπιση της λοίμωξης, προτού εξελιχθεί σε χρόνιο νόσημα ή παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές στον οργανισμό.

HIV I&II

Ο έλεγχος HIV I&II χρησιμοποιείται στη διάγνωση του συνδρόμου επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας AIDS. Ο ιός HIV επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα και το καταστέλλει με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία και την επιβίωση του ατόμου.

Αυστραλιανό Αντιγόνο (HbsAg)

Ο έλεγχος αντιγόνου επιφανείας ηπατίτιδας Β ή αυστραλιανού αντιγόνου χρησιμοποιείται στη διερεύνηση ηπατίτιδας Β, μίας λοίμωξης η οποία μπορεί από οξεία φλεγμονή να εξελιχθεί σε χρόνια νόσο και να προκαλέσει σημαντική ηπατική βλάβη.

Anti-HCV

Η εξέταση ανιχνεύει αντισώματα στον ιό ηπατίτιδας C. Η λοίμωξη μεταδίδεται μέσω μετάγγισης ή επαφής με μολυσμένο αίμα ή δια της σεξουαλικής επαφής και είναι δυνατό να προσβάλει το ήπαρ προκαλώντας κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.

RPR (Σύφιλη)

Η εξέταση ανιχνεύει την παρουσία βακτηρίου της σύφιλης. Η νόσος σε αρχικά στάδια μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Αν δεν ληφθεί θεραπευτική αγωγή, η νόσος προσβάλλει το δέρμα, τον βλεννογόνο και τους λεμφαδένες, ενώ σε δεύτερο χρόνο προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς και στο κυοφορούμενο έμβρυο.

Καλλιέργεια Σπέρματος (Άνδρες)

Η καλλιέργεια σπέρματος ανιχνεύει κοινούς παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του ανδρικού ουρογεννητικού συστήματος. Συστήνεται στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου, ύστερα από έκθεση σε κάποιον μολυσματικό παράγοντα/επαφή με μολυσμένο άτομο ή επί τη βάσει συμπτωμάτων.

Καλλιέργεια Κολπικού (Γυναίκες)

Η καλλιέργεια κολπικού υγρού ανιχνεύει κοινούς παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του γυναικείου ουρογεννητικού συστήματος. Συστήνεται στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου, ύστερα από έκθεση σε κάποιον μολυσματικό παράγοντα ή επαφή με μολυσμένο άτομο, ή επί τη βάσει συμπτωμάτων.

Έρπης Τύπου 1 (HSV 1)

Ο Έρπης Τύπου 1 ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών, μιας ομάδας ιών με ευρεία εξάπλωση στον παγκόσμιο πληθυσμό, μόνιμη παραμονή στον οργανισμό μετά την αρχική μόλυνση και ικανότητα να παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση, προκαλώντας περιστασιακές αναζωπυρώσεις. Πύλη εισόδου του Έρπητα Τύπου 1 στον οργανισμό αποτελεί ο στοματικός βλεννογόνος και η συχνότερη ηλικία αρχικής μόλυνσης είναι η πρώιμη νηπιακή. Ο ιός εκδηλώνεται με τη μορφή φυσαλιδώδους εξανθήματος (επειχείλιος έρπης) στην ουλοστοματική επιφάνεια, ενώ στις  πιθανές επιπλοκές της λοίμωξης περιλαμβάνονται κερατοεπιπεφυκίτιδα και εγκεφαλίτιδα. Επί υποψίας συμπτωμάτων συνίσταται ορολογικός έλεγχος με ανίχνευση αντισωμάτων IgG.

Έρπης Τύπου 2 (HSV 2)

Ο Έρπης Τύπου 2 ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών, μιας ομάδας ιών με ευρεία εξάπλωση στον παγκόσμιο πληθυσμό, μόνιμη παραμονή στον οργανισμό μετά την αρχική μόλυνση και ικανότητα να παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση, προκαλώντας περιστασιακές αναζωπυρώσεις. Πύλη εισόδου του Έρπητα Τύπου 2 είναι η  ουρογεννητική οδός. Μεταδίδεται είτε με τη σεξουαλική επαφή, είτε κατά τον τοκετό από τη μητέρα στο νεογνό.  Στην πρώτη περίπτωση τα αρχικά συμπτώματα είναι βλάβες και έλκη στα γεννητικά όργανα τα οποία είναι δυνατό να συνοδεύονται από πυρετό και διόγκωση λεμφαδένων, ενώ ακόμη πιο επικίνδυνη και απειλητική για τη ζωή θεωρείται η μόλυνση των νεογέννητων βρεφών (νεογνικός έρπης). Επί συμπτωμάτων συνίσταται μοριακός έλεγχος για μεγαλύτερη ταχύτητα  και ακρίβεια αποτελέσματος.

* Σημαντική σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται αποσπασματικά έναντι των φυσιολογικών τιμών αναφοράς που θα βρείτε στην ανάλυσή σας. Στο εργαστήριο ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας και επικοινωνούμε με τον θεράποντά σας, εφόσον το επιθυμείτε, για την καλύτερη δυνατή ιατρική σας φροντίδα.

Το εξειδικευμένο μας προσωπικό βρίσκεται στη διάθεσή σας, για να σας παρέχει αναλυτικές οδηγίες πριν από κάθε εξέταση, καθώς και για περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων σας.

Eπικοινωνία με τον ΒΙΟΕΛΕΓΧΟ

Τα εργαστήρια ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ διενεργούν εργαστηριακές εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.