CheckUp Για Αθλητές

CheckUp Για Αθλητές

Στο πλαίσιο του προαθλητικού ελέγχου, τα εργαστήρια ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ σχεδίασαν και προσφέρουν ένα ειδικό πακέτο εργαστηριακών εξετάσεων για αθλητές και άτομα με έντονη σωματική άσκηση. Ο προληπτικός έλεγχος πριν από την έναρξη κάθε προπονητικού προγράμματος ή τη συμμετοχή σε κάποιο αθλητικό γεγονός καθίσταται σημαντικός, καθώς μπορεί να ανιχνεύσει παράγοντες κινδύνου οι οποίοι μεγιστοποιούνται σε συνθήκες σωματικής καταπόνησης.

Eιδικό πακέτο εργαστηριακών εξετάσεων για αθλητές και άτομα με έντονη σωματική άσκηση

Γενική Αίματος

Η Γενική Εξέταση Αίματος αποτελεί το βασικό κορμό κάθε εργαστηριακού ελέγχου και παρέχει μια γενική εικόνα για την κατάσταση του οργανισμού, προσδιορίζοντας τις βασικές τιμές του αίματος, όπως επίπεδα ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, αιμοπεταλίων, αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη. Μη φυσιολογικές τιμές αντανακλούν μειωμένη ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου στους ιστούς ή πιθανή αναιμία. Το αιματολογικό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίζεται πριν από τη συμμετοχή σε κάποια αθλητική δραστηριότητα.

Γενική Oύρων

Η Γενική Εξέταση Ούρων αποτελεί βασικό γενικό δείκτη της υγείας του αθλητή και εντοπίζει πιθανές ουρολοιμώξεις, διαβήτη, παθήσεις των νεφρών, των ουρητήρων, της ουροδόχου κύστης, του ήπατος κ.α. Χρησιμοποιείται στο βασικό κορμό εξετάσεων ελέγχου ρουτίνας.

Σάκχαρο

Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, ο σακχαρώδης διαβήτης δεν εμφανίζεται μόνο σε παχύσαρκα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή. Πολλοί αθλητές εμφανίζουν διαβήτη. Ωστόσο με κατάλληλη ενημέρωση, σωστή διατροφή και ιατρική παρακολούθηση μπορούν να συνεχίσουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες σε ερασιτεχνικό ακόμη και επαγγελματικό επίπεδο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους ούτε να μειωθούν οι επιδόσεις τους.

Ουρία

Οι αθλητές συνήθως ακολουθούν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, οι οποίες μεταβολίζονται σε ουρία, ενώ μετά από έντονη ή παρατεταμένη άσκηση μπορεί να εμφανίσουν αφυδάτωση η οποία επίσης αυξάνει τα επίπεδα ουρίας στο αίμα. Με την κατάλληλη διατροφή και ενυδάτωση, αλλά και τον τακτικό έλεγχο ουρίας και κρεατινίνης, εξασφαλίζεται η υγεία των αθλητών, μειώνονται τα συμπτώματα κόπωσης και αδυναμίας και προλαμβάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Κρεατινίνη

Οι αθλητές συνήθως καταναλώνουν συμπληρώματα κρεατίνης για μείωση του λιπώδους ιστού και βελτίωση των αθλητικών τους επιδόσεων. Η κρεατινίνη αποτελεί παραπροϊόν του μεταβολισμού της κρεατίνης που αποβάλλεται μέσω των νεφρών. Οι τιμές κρεατινίνης στο αίμα πρέπει να ελέγχονται περιοδικά και στην περίπτωση αθλητών να συνδυάζονται με μέτρηση των επιπέδων κρεατινικής φωσφοκινάσης (CPK).

CPK

Η έντονη αθλητική δραστηριότητα και η παρατεταμένη σωματική άσκηση μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της κινάσης φωσφοκρεατίνης (CPK), ως αποτέλεσμα καταστροφής μυϊκών κυττάρων. Ο τακτικός έλεγχος των τιμών της και ο διαχωρισμός μεταξύ φυσιολογικής προσωρινής αύξησης των τιμών μετά από υπερπροπόνηση και πιθανών παθολογικών αιτίων είναι σημαντικός για τη διατήρηση της υγείας του αθλητή.

SGOT

Οι αιματολογικές εξετάσεις αθλητών συχνά παρουσιάζουν αυξημένες τιμές σε τρανσαμινάσες, κυρίως της SGOT. Αυτό δεν σημαίνει πάντοτε βλάβη στο ήπαρ, αλλά μπορεί να οφείλεται σε καταπόνηση ή τραυματισμό των μυών, ενίοτε όμως και στη χρήση τοξικών ουσιών που μπορεί να εντοπίζονται σε συμπληρώματα διατροφής.

SGPT

Οι τιμές τρανσαμινασών μπορεί να παραμείνουν αυξημένες ακόμη και 7 ή περισσότερες μέρες μετά από έντονη σωματική άσκηση. Αυτό δεν σημαίνει πάντοντε βλάβη στο ήπαρ, αλλά μπορεί να οφείλεται σε καταπόνηση ή τραυματισμό των μυών, ενίοτε όμως και στη χρήση τοξικών ουσιών που μπορεί να εντοπίζονται σε συμπληρώματα διατροφής.

Βιταμίνη Β12

Η Βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη είναι η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη δομικά βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Αποτελεί βασικό ρυθμιστή του κεντρικού νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού, κατέχοντας σημαντικό ρόλο και στην ωρίμανση των ερυθρών κυττάρων στο μυελό των οστών. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής οφείλεται είτε σε διατροφικούς λόγους είτε σε κακή απορρόφησή της από την εντερική οδό. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης, κατάθλιψη, δύσπνοια, πονοκεφάλους και να καταλήξει σε σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.  Άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές, βρέφη και χορτοφάγοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας σε Βιταμίνη Β12. Ο έλεγχός της περιλαμβάνεται συχνά στον περιοδικό έλεγχο ρουτίνας σε συνδυασμό με τη μέτρηση λοιπών βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Φώσφορος

Ο φώσφορος ρυθμίζει την υγεία των οστών, των δοντιών, της καρδιάς, του νευρικού ιστού, των νεφρών και των παραθυρεοειδών αδένων και ελέγχεται από την παραθορμόνη.

γGT

Η μέτρηση της γ-γλουταμυλτρανσφεράσης χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της υγείας ήπατος και χολής, στο πλαίσιο συνήθους εργαστηριακού ελέγχου ρουτίνας. Επειδή δεν επηρεάζεται από την άσκηση, θεωρείται ακριβέστερος δείκτης ηπατικής βλάβης στους αθλητές.

LDH

Η LDH ή γαλακτική αφυδρογονάση είναι σημαντική εξέταση για τους αθλητές, καθώς πρόκειται για ένα ένζυμο που βρίσκεται εντοπίζεται στους μύες και το ήπαρ. Η έντονη σωματική άσκηση είναι δυνατό να αυξήσει τα επίπεδα LDH, τα οποία αποτελούν δείκτη μυϊκής βλάβης και συναξιολογούνται με την τιμή της CPK. 

TSH

Τα επίπεδα θυρεοτρόπου ορμόνης TSH πρέπει να ελέγχονται τακτικά στους αθλητές, καθώς σε περίπτωση μη φυσιολογικών τιμών η καταπόνηση στην καρδιά είναι μεγαλύτερη.

Φερριτίνη

Τα επίπεδα φερριτίνης εκφράζουν τα επίπεδα αποθεμάτων σιδήρου στον οργανισμό. Η εξέταση χρησιμοποιείται για τη διάγνωση αναιμίας σε έλλειψη σιδήρου. Η φερριτίνη είναι θετική πρωτεΐνη οξείας φάσης με αποτέλεσμα να αυξάνεται σε χρόνιες λοιμώξεις, φλεγμονώδη νοσήματα, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, κακοήθη νοσήματα και υπερθυρεοειδισμό.

Κάλιο (Κ)

Οι αθλητές αποτελούν μια κατηγορία πληθυσμού με αυξημένες ανάγκες σε κάλιο, καθώς ο συγκεκριμένος ηλεκτρολύτης ρυθμίζει την καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος και της καρδιάς αποτρέποντας μυϊκές κράμπες και καρδιακή αρρυθμία.

Νάτριο (Na)

Το νάτριο είναι ένας απαραίτητος ηλεκτρολύτης που βοηθά τον οργανισμό να διατηρήσει την ισορροπία των υγρών και του όγκου αίματος κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ασβέστιο (Ca)

Το ασβέστιο εκτός από τον σημαντικό του ρόλο στην υγεία των οστών ρυθμίζει τις μυϊκές συσπάσεις, την πήξη του αίματος, την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς. Οι αθλητές πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό τους, καθώς παρατηρείται σημαντική μείωσή τους ανάλογα με την ένταση της προπόνησης.

ΤΚΕ

Η Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών (ΤΚΕ) αποτελεί αξιόπιστο δείκτη φλεγμονής ή λοίμωξης, η οποία μπορεί να οφείλεται σε πλήθος παραγόντων.

CPK

Τα επίπεδα κινάσης κρεατίνης στον ορό εμφανίζονται αυξημένα σε περιπτώσεις εμφράγματος του μυοκαρδίου και καταπόνησης των μυών λόγω έντονης και παρατεταμένης άσκησης. Η μέτρηση χρησιμοποιείται παράλληλα και στην παρακολούθηση διαφόρων μυοπαθειών.

 

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που συγκεντρώνεται στα οστά, τους χόνδρους και τα κύτταρα του σώματος. Αποτελεί δείκτη της νεφρικής λειτουργίας και ρυθμιστή του μεταβολισμού, εμπλέκεται στην πρωτεϊνοσύνθεση και οι παθολογικές τιμές των επιπέδων του προκαλούν διαταραχές στο νευρικό σύστημα, στη διάθεση, στην ομιλία, αδυναμία και καρδιακά συμπτώματα όπως βραδυκαρδία κτλ.

* Σημαντική σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται αποσπασματικά έναντι των φυσιολογικών τιμών αναφοράς που θα βρείτε στην ανάλυσή σας. Στο εργαστήριο ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας και επικοινωνούμε με τον θεράποντά σας, εφόσον το επιθυμείτε, για την καλύτερη δυνατή ιατρική σας φροντίδα.

Το εξειδικευμένο μας προσωπικό βρίσκεται στη διάθεσή σας, για να σας παρέχει αναλυτικές οδηγίες πριν από κάθε εξέταση, καθώς και για περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων σας.

Επικοινωνία με τον ΒΙΟΕΛΕΓΧΟ

Στο πλαίσιο του προαθλητικού ελέγχου, τα εργαστήρια ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ σχεδίασαν και προσφέρουν ένα ειδικό πακέτο εργαστηριακών εξετάσεων για αθλητές και άτομα με έντονη σωματική άσκηση.