Σύνδρομο Long Covid / Post-Covid

Σύνδρομο Long Covid / Post-Covid

Στα εργαστήρια ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ έχουμε τη δυνατότητα να διερευνήσουμε εάν πάσχετε από το σύνδρομο Long Covid / Post Covid. Εάν συνεχίζετε να εμφανίζετε συμπτώματα, που επιμένουν ακόμη και μετά τις 4 ή 12 βδομάδες από τη λοίμωξή σας με τον ιό SARS-COV-2, παρότι έχετε παύσει πλέον να είστε θετικοί σε αντιγονικούς και μοριακούς ελέγχους, τότε πιθανώς να έχετε αναπτύξει το μακροχρόνιο σύνδρομο Covid-19.

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid / Post-Covid

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναγνωρίζονται δύο κλινικές οντότητες μακροχρόνιου Covid (ή αλλιώς Long Covid): (α) η συνεχιζόμενη συμπτωματική λοίμωξη Covid-19, με τα συμπτώματα να επιμένουν έως και 4-12 βδομάδες από την έναρξη της νόσησης και (β) το μετα-Covid σύνδρομο το οποίο είναι δυνατό να διαρκέσει περισσότερο από 12 βδομάδες. Χαρακτηριστικό και των δύο περιπτώσεων είναι ότι τα συμπτώματα δεν είναι δυνατόν να αποδοθούν σε κάποια εναλλακτική διάγνωση.

Το σύνδρομο Long Covid προσβάλει 1-2 στους 10 ασθενείς με ιστορικό πρόσφατης νόσησης, ανεξαρτήτως βαρύτητας λοίμωξης, πλήττοντας συχνότερα ηλικιωμένους και γυναικείο πληθυσμό. 

syndromo long covid

Τα συμπτώματα ποικίλλουν, ωστόσο με σειρά συχνότητας είναι δυνατό να εμφανιστούν: αίσθημα κόπωσης, δύσπνοια, διαταραχές ύπνου και διάθεσης, αίσθημα παλμών της καρδιάς, πόνος στο στήθος, αρθραλγίες, μυαλγίες, αδυναμία σκέψης ή εστίασης, βήχας κ.α.

Μελέτες αναφέρουν ότι στα περισσότερα περιστατικά τα συμπτώματα επιμένουν για πέντε μήνες προτού σημειώσουν ύφεση, ενώ υπάρχουν αναφορές για διάρκειά τους έως και για ένα έτος.

Για περισσότερες πληροφορίες, ενημερωθείτε από τον ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2022/03/Long-Covid_Epe2022.pdf

Το εργαστήριο ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ συνιστά: Εάν, μετά τη νόσησή σας, συνεχίζετε να παρουσιάζετε κάποια συμπτώματα τα οποία επιμένουν και επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, συμβουλευτείτε τον θεράποντά σας.

syndromo long covid

Διαγνωστικοί εργαστηριακοί έλεγχοι Long Covid

Σε όσους ασθενείς έχουν αρνητικοποιηθεί, ωστόσο εμφανίζουν συμπτώματα τύπου συνδρόμου Long Covid, προτείνεται ένας βασικός εργαστηριακός έλεγχος, με την καθοδήγηση του θεράποντος. Ο εργαστηριακός αυτός έλεγχος μπορεί να εξατομικευθεί ανάλογα με τα συγκεκριμένα συμπτώματα που εκδηλώνει ο κάθε ασθενής, ώστε να διευκολυνθεί ο θεράπων ιατρός να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την υποκείμενη διαταραχή.

Ο βασικός εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει: Γενική αίματος, και Γενική Ούρων, θυρεοειδικό έλεγχο, έλεγχο ηπατικής λειτουργίας και τιμών ηλεκτρολυτών, φερριτίνης, κρετινίνης, ουρίας, σακχάρου, βιταμινών και τροπονίνης, CPK, CRP και TKE, καθώς και έλεγχο πηκτικότητας του αίματος.

Ο ειδικός εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει: διερεύνηση ρευματολογικών διαταραχών και ειδικών πνευμονικών, καρδιακών και λοιπών συμπτωμάτων.

Το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό μας παραμένει στη διάθεσή σας, ώστε να λάβετε τις υψηλότερες υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης και να ανακτήσετε την ευεξία σας.

Οδηγίες επίσκεψης στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
  • Να προσέρχεστε στο εργαστήριο χωρίς συνοδούς, εφόσον δεν είναι αναγκαίο
  • Αποφύγετε το συνωστισμό εντός του χώρου
  • Διατηρήστε μια απόσταση τουλάχιστον δύο βημάτων από τους άλλους
  • Παραμείνετε εντός του χώρου όσο λιγότερο γίνεται
  • Χρησιμοποιήστε αντισηπτικό πριν την είσοδο και μετά την έξοδο από το χώρο
  • Προστατεύστε το στόμα και τη μύτη σας αν βήχετε/φτερνίζεστε
  • Απολυμάνετε τα χέρια σας μετά από συναλλαγή

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Κατεβάστε το αρχείο με τις οδηγίες

Ωράριο Λειτουργίας

Κεντρικό Εργαστήριο

Δευτέρα – Tρίτη – Τετάρτη – Παρασκευή 07.30-14.00 & 18.00-20.00, Πέμπτη 07.30-14.00. Σάββατο 8:00 – 12:00. Πέμπτη απόγευμα ΚΛΕΙΣΤΑ

Νέο Εργαστήριο

Δευτέρα – Παρασκευή 07.30-13.30 & 18.00-20.00, Σάββατο 8:00 – 12:00. Τρίτη – Πέμπτη (Απόγευμα) ΚΛΕΙΣΤΑ

Ωράριο Λειτουργίας

Κεντρικό Εργαστήριο

Δευτέρα – Tρίτη – Τετάρτη – Παρασκευή 07.30-14.00 & 18.00-20.00, Πέμπτη 07.30-14.00. Πέμπτη απόγευμα & Σάββατο ΚΛΕΙΣΤΑ

Νέο Εργαστήριο

Δευτέρα – Παρασκευή 07.30-13.30 & 18.00-20.00. Τρίτη – Πέμπτη (Απόγευμα), Σάββατο ΚΛΕΙΣΤΑ

Μέγιστη τιμή χρέωσης για τον μοριακό έλεγχο για SARS CoV-2
35€
Μέγιστη τιμή χρέωσης δειγματοληψίας για τον μοριακό έλεγχο για SARS CoV-2
12€
Μέγιστη τιμή χρέωσης για τον έλεγχο αντιγόνου (rapid test) για SARS CoV-2
10€
Eπικοινωνία με τον ΒΙΟΕΛΕΓΧΟ

Στα εργαστήρια ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ έχουμε τη δυνατότητα να διερευνήσουμε εάν πάσχετε από το σύνδρομο Long Covid / Post Covid.