Ορμονολογικές Εξετάσεις

Ορμονολογικές Εξετάσεις

Τα εργαστήρια ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ διενεργούν όλο το φάσμα ορμονολογικών εξετάσεων. Τα επίπεδα ορμονών έχουν ιδιαίτερη κλινική σημασία, καθώς ρυθμίζουν σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, τον μεταβολισμό, τη γονιμότητα, το νευρικό σύστημα, την εμφάνιση και τη συμπεριφορά. Οι ασθενείς λαμβάνουν ειδικές οδηγίες νηστείας και αποχής από φάρμακα και λοιπές ουσίες πριν τη διενέργεια των περισσότερων  ορμονικών ελέγχων.

Εξετάσεις Θυρεοειδούς

Οι εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα αποτελούν τον πιο κοινό ορμονικό έλεγχο. Ο θυρεοειδής ρυθμίζει τη λειτουργία του μεταβολισμού και τη διάθεση. Μη φυσιολογικά επίπεδα σε κάποιες από τις ορμόνες, τα αντιγόνα και τα αντισώματα του παραθυρεοειδούς είναι ενδεικτικά για υποθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό ή άλλες βλάβες.

TSH

Η θυρεοειδοτρόπος (ή θυρεοτρόπος) ορμόνη παράγεται στην υπόφυση, ρυθμίζεται από την ορμόνη απελευθέρωσης της θυρεοτρόπου ορμόνης (TRH) και είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση και έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών. Η μέτρησή της χρησιμοποιείται στη διάγνωση και στην τακτική παρακολούθηση περιστατικών υπό- ή υπερθυρεοειδισμού.

Τ3

Η μέτρηση τριιωδοθυρονίνης χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στον έλεγχο υπερθυρεοειδισμού σε ασθενείς με χαμηλές τιμές θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH).

Τ4

Η μέτρηση θυροξίνης χρησιμοποιείται στην παρακολούθηση παθήσεων του θυρεοειδούς. 

FT3

Η ελεύθερη τριιωδοθυρονίνη χρησιμοποιείται στη διάγνωση υπερθυρεοειδισμού αλλά και του υποθυροειδισμού, συχνά σε συνδυασμό με μέτρηση της FT4 και της TSH.

FT4

Η αυξημένη τιμή ελεύθερης θυροξίνης είναι ενδεικτική για υπερθυρεοειδισμό και η μειωμένη τιμή για υποθυρεοειδισμό.

FTI

Ο δείκτης ελεύθερης θυροξίνης μετρά τα επίπεδα κυκλοφορούσας ελεύθερης θυροξίνης, βάσει επιπέδων ολικής θυροξίνης και της δεσμευτικής ικανότητας των πρωτεϊνών.

TG/ΘΥΡΕΟΣΦΑΙΡΙΝΗ

Η εξέταση θυρεοσφαιρίνης χρησιμοποιείται επί συμπτωμάτων υπερθυρεοειδισμού, διόγκωσης του θυρεοειδούς και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας θεραπείας ή υποτροπής.

TBG

Η μέτρηση της θυρεοδεσμευτικής σφαιρίνης δεν συνίσταται στον τακτικό έλεγχο, ωστόσο δίνει πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα κάποιας κληρονομούμενης διαταραχής και χρησιμοποιείται στη διαφοροδιάγνωση πραγματικών διαταραχών του θυρεοειδούς από τις απλές διακυμάνσεις που μπορεί να συμβούν λόγω λήψης αντισυλληπτικών ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΑΝΤΙ-TPO

Η μέτρηση των αντιμικροσωμιακών αντισωμάτων χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή διάγνωση αυτοάνοσων νοσημάτων του θυρεοειδούς.

ΑΝΤΙ-TG

Η μέτρηση των αντιθυρεοσφαιρινικών αντισωμάτων χρησιμοποιείται στη διάγνωση αυτοάνοσων νοσημάτων του θυρεοειδούς.

ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΥΠΟΔΟΧΕΩΝ TSH (TSI)

Η μέτρηση των αντισωμάτων έναντι υποδοχέων της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης χρησιμοποιούνται στη διάγνωση αυτοάνοσων νοσημάτων του θυρεοειδούς, όπως η νόσος Graves και προτιμάται σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται ο έλεγχος του θυρεοειδούς με ραδιοϊσότοπα, όπως κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού.

Επίπεδα ορμονών

17-υδροξυπρογεστερόνη

Η μέτρηση της 17-υδροξυπρογεστερόνης χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση της υπερτρίχωσης και της υπογονιμότητας (αρρενοποίηση), απαντάται αυξημένη σε ασθενείς με συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων και αποτελεί δείκτη διάγνωσης ή αποκλεισμού ορισμένων τύπων όγκων των επινεφριδίων, αλλά και των ωοθηκών στις γυναίκες. Προέρχεται από τη προγεστερόνη και αποτελεί πρόδρομο μεταβολίτη στη σύνθεση της κορτιζόλης. Η έλλειψη ενζύμων 21-υδροξυλάσης και 11-υδροξυλάσης προκαλούν υψηλά επίπεδα 17-OHP, ενώ κάποιες ασθένειες και η παρουσία υψηλών επιπέδων άγχους είναι επίσης δυνατό να δράσουν αυξητικά στα επίπεδά της.

ACTH (Φλοιοεπινεφριδιοτρόπος)

Η μέτρηση της Φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση των αιτίων υπερκορτιζολαιμίας ή υποκορτιζολαιμίας και είναι ενδεικτική για διάφορα νοσήματα όπως σύνδρομο Cushing, αδένωμα υπόφυσης, κτλ. Είναι σημαντικό ο έλεγχος να διενεργείται το πρωί.

ADH (ΑΝΤΙΔΙΟΥΡHΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ)

Γνωστή και ως αγγειοπιεσίνη, η ορμόνη αυτή είναι ενδεικτική για τη διερεύνηση της αρτηριακής πίεσης και μετριέται είτε στο αίμα είτε στα ούρα.

Αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ)

Η αντιμυλλέριος ορμόνη σχετίζεται με τη γυναικεία γονιμότητα. Αποτελεί δείκτη ωοθυλακικής εφεδρείας, καθώς αξιολογεί το απόθεμα ωοθυλακίων στις ωοθήκες και προγνωστικό παράγοντα απόκρισης στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Παράλληλα χρησιμοποιείται ως συμπληρωματικός δείκτης δυσλειτουργίας των ωοθηκών ως επί συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών αλλά και ως καρκινικός δείκτης.

C-ΠΕΠΤΙΔΙΟ ΟΥΡΩΝ

Η μέτρηση του πεπτιδίου C δίνει πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή και την αξιοποίηση της ινσουλίνης από τον οργανισμό, για τη λειτουργία του παγκρέατος, αποτελεί διαγνωστικό δείκτη του είδους διαβήτη από τον οποίο μπορεί να πάσχει ένας οργανισμός και δείκτη παρακολούθησης παγκρεατικών όγκων.

C-ΠΕΠΤΙΔΙΟ ΟΡΟΥ

Η μέτρηση του πεπτιδίου C δίνει πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή και την αξιοποίηση της ινσουλίνης από τον οργανισμό, για τη λειτουργία του παγκρέατος, αποτελεί διαγνωστικό δείκτη του είδους διαβήτη από τον οποίο μπορεί να πάσχει ένας οργανισμός και δείκτη παρακολούθησης παγκρεατικών όγκων.

DHEA

Η ορμόνη αυτή συνδέεται με την αύξηση παραγωγής ανδρογόνων και οιστρογόνων, επηρεάζοντας μια σειρά από λειτουργίες του οργανισμού όπως ανάπτυξη, μεταβολισμός, γονιμότητα, οστική πυκνότητα κ.α.

DHEA-S

Η μέτρηση της θειικής δεϋδροεπιανδροστερόνης σχετίζεται με τις τιμές ανδρογόνων και εντέλλεται μεταξύ άλλων στο πλαίσιο ελέγχου της λειτουργίας των επινεφριδίων, σε περιπτώσεις αμηνόρροιας, υπογονιμότητας, καθώς και στην παρακολούθηση ανάπτυξης των παιδιών.

FSH/ΘΥΛΑΚΙΟΤΡΟΠΟΣ ΟΡΜΟΝΗ

Η θυλακιοτρόπος ορμόνη χρησιμεύει στον έλεγχο της γυναικείας ανάπτυξης, της γονιμότητας, και σχετιζόμενων διαταραχών και στους άντρες στην ωρίμανση των σπερματοζωαρίων. Έχει κλινική σημασία ως συμπληρωματικός δείκτης και στη διερεύνηση διαφόρων άλλων παθήσεων.

LH/ΩΧΡΙΝΟΤΡΟΠΟΣ ΟΡΜΟΝΗ

Η ωχρινοτρόπος ορμόνη είναι υπεύθυνη για την ωρίμανση των ωαρίων στις γυναίκες και για τη σπερματογένεση στους άνδρες. Διαθέτει κλινική σημασία και σε διάφορες άλλες παθήσεις.

IGF ΔΕΥΣΜΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗ 3 (IGFBP-3)

Η δεσμευτική πρωτεΐνη 3 του Ινσουλινόμορφου Αυξητικού Παράγοντα αποτελεί αξιόπιστο δείκτη των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του οργανισμού, ωστόσο δεν είναι δυνατό να μετρηθεί με ακρίβεια λόγω υψηλών διακυμάνσεών της εντός του 24ωρου.

PRA (ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΡΕΝΙΝΗΣ)

Η μέτρηση της δραστικότητας ρενίνης παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τη διερεύνηση των αιτίων αρτηριακής πίεσης και επηρεάζεται από τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό και από διαιτολογικούς παράγοντες. Αποτελεί συμπληρωματικό δείκτη για τη λειτουργία των νεφρών.

PRG-ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ

Η μέτρηση προγεστερόνης χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του κύκλου ωορρηξίας, της γονιμότητας και της κύησης, καθώς και ως συμπληρωματικός δείκτης για τη λειτουργία των επινεφριδίων.

PRL-ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΗ

Η μέτρηση της προλακτίνης συστήνεται για την παρακολούθηση της γονιμότητας και της λειτουργίας της υπόφυσης. Οι αυξημένες τιμές προλακτίνης συνδέονται συχνά με υψηλά επίπεδα στρες, υπογοναδισμό, οστεοπόρωση κ.α.

SHBG

Η δεσμευτική σφαιρίνη φυλετικών ορμονών ρυθμίζει  τις φυλετικές ορμόνες και η μέτρησή της είναι χρήσιμη στην περίπτωση αυξημένων ανδρογόνων στις γυναίκες, αλλά και στην παρακολούθηση αντίστασης στην ινσουλίνη και στην αξιολόγηση κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη.

VMA ΟΥΡΩΝ

Η μέτρηση του βανιλλυμανδελικού οξέος στα ούρα χρησιμοποιείται στη διερεύνηση της υπέρτασης αλλά και στην παιδιατρική ογκολογία.

ΑΓΓΕΙΟΤΕΝΣΙΝΗ

Η αγγειοτενσίνη ρυθμίζει την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών και οι αυξημένες τιμές της είναι υπεύθυνες για πολλούς τύπους υπέρτασης.

ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ

Η αλδοστερόνη αποτελεί ρυθμιστή της αρτηριακής πίεσης και η μέτρησή της γίνεται τόσο στο πλάσμα αίματος όσο και στα ούρα.

ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ ΟΥΡΩΝ

Η αλδοστερόνη αποτελεί ρυθμιστή της αρτηριακής πίεσης και η μέτρησή της γίνεται τόσο στο πλάσμα αίματος όσο και στα ούρα.

Α-ΤΕΣΤ

Το Άλφα Τεστ ή τριπλό τεστ διενεργείται στο πλαίσιο προγεννητικού ελέγχου κατά το 2ο τρίμηνο κύησης και αποτελεί πρόδρομο δείκτη χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ/HGH

Η αυξητική ορμόνη είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του οργανισμού. Αποτελεί συμπληρωματικό δείκτη για μια σειρά από παθήσεις.

Δ4 ΑΝΔΡΟΣΤΕΝΔΙΟΝΗ

Τα επίπεδα ανδροστενδιόνου ορού είναι ενδεικτικά υπερπαραγωγής ανδρογόνων, επινεφριδιακών διαταραχών, όγκων, διαταραχών γονιμότητας, ή χρήσης αναβολικών στεροειδών.

ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ

Τα επίπεδα ινσουλίνης ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και χρησιμεύουν στη διάγνωση και παρακολούθηση του διαβήτη και παθήσεων του πεπτικού.

ΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΗ/CT

Η μέτρηση της καλσιτονίνης χρησιμεύει στη διερεύνηση όζων του θυρεοειδούς, αποτελεί κλινικό δείκτη για μυελώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς,  χρησιμεύει στη διερεύνηση όγκων και στη μετεγχειρητική παρακολούθηση για πιθανή υποτροπή, καθώς και σε μια σειρά από καλοήθειες παθήσεις.

ΚΑΤΕΧΟΛΑΜΙΝΕΣ ΟΥΡΩΝ

Η μέτρηση κατεχολαμίνης έχει κλινική σημασία στη διερεύνηση της ιδιοπαθούς ή ορθοστατικής υπότασης καθώς και ως δευτερεύων δείκτης στη διερεύνηση όγκων. Τα επίπεδα είναι δυνατό να παρουσιάζουν υψηλές διακυμάνσεις εντός του 24ώρου ανάλογα μετά από έντονη σωματική άσκηση, απώλεια αίματος κ.α.

ΚΑΤΕΧΟΛΑΜΙΝΕΣ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ

Συμπληρωματική εξέταση για τη διάγνωση συγκεκριμένων τύπων όγκων και παθήσεων του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ

Τα επίπεδα κορτιζόλης παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του φλοιού των επινεφριδίων, τα αίτια υπέρτασης, απορρύθμισης του σακχάρου, απώλειας μυϊκής μάζας ή παχυσαρκίας, αντίστασης στην ινσουλίνη, οστεοπόρωσης κ.α. Η ορμόνη αυτή συνδέεται με αυξημένα επίπεδα στρες, κατάθλιψη και ευθύνεται για καταστάσεις όπως απώλεια μνήμης, μειωμένη λειτουργία ανοσοποιητικού και κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ ΟΥΡΩΝ (ΕΛΕΥΘΕΡΗ)

Τα επίπεδα κορτιζόλης παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του φλοιού των επινεφριδίων, τα αίτια υπέρτασης, απορρύθμισης του σακχάρου, απώλειας μυϊκής μάζας ή παχυσαρκίας, αντίστασης στην ινσουλίνη, οστεοπόρωσης κ.α. Η ορμόνη αυτή συνδέεται με αυξημένα επίπεδα στρες, κατάθλιψη και ευθύνεται για καταστάσεις όπως απώλεια μνήμης, μειωμένη λειτουργία ανοσοποιητικού και κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

ΛΕΠΤΙΝΗ

Η μέτρηση της λεπτίνης χρησιμοποιείται στη διερεύνηση διακυμάνσεων του σωματικού βάρους και διαταραχών του μεταβολισμού.

ΜΕΤΑΝΕΦΡΙΝΕΣ ΟΥΡΩΝ

Η μέτρηση μετανεφρινών χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση της λειτουργίας των επινεφριδίων.

ΜΕΤΑΝΕΦΡΙΝΕΣ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ

Η μέτρηση μετανεφρινών χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση της λειτουργίας των επινεφριδίων.

ΟΙΣΤΡΑΔΙΟΛΗ-Ε2

Η μέτρηση της οιστραδιόλης χρησιμοποιείται στη διερεύνηση υπογονιμότητας και διαταραχών της εμμήνου ρύσης.

ΟΙΣΤΡΙΟΛΗ (uE3)

Η μέτρηση της οιστριόλης πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγεννητικού ελέγχου κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου κύησης, καθώς και στο πλαίσιο διαταραχών της γονιμότητας, της ανάπτυξης και πιθανών όγκων.

ΟΙΣΤΡΟΝΗ-Ε1

Η μέτρηση της οιστρόνης χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της πρώιμης ή καθυστερημένης ήβης και της μετεμμηνοπαυσικής ηλικίας στις γυναίκες.

ΠΑΡΑΘΟΡΜΟΝΗ/PTH

Η μέτρηση της παραθορμόνης χρησιμεύει στη διερεύνηση της λειτουργίας του παραθυρεοειδούς αδένα και η αύξησή της συνδέεται συχνά με χαμηλά επίπεδα ασβεστίου.

ΡΕΝΙΝΗ (ΑΜΕΣΗ)

Η ρενίνη σχετίζεται με τη λειτουργία των νεφρών και αποτελεί διαγνωστικό δείκτη κάποιων τύπων υπέρτασης.

ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ

Η μέτρηση σεροτονίνης έχει ευρύ διαγνωστικό φάσμα και χρησιμοποιείται στη διάγνωση υπέρτασης, ημικρανίας, κοιλιοκάκης καθώς και στην παρακολούθηση θεραπείας καρκινοειδών όγκων.

ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ ΟΥΡΩΝ

Η μέτρηση σεροτονίνης έχει ευρύ διαγνωστικό φάσμα και χρησιμοποιείται στη διάγνωση υπέρτασης, ημικρανίας, κοιλιοκάκης καθώς και στην παρακολούθηση θεραπείας καρκινοειδών όγκων.

ΣΩΜΑΤΟΜΕΔΙΝΗ C (IGF.I)

Η μέτρηση σωματομεδίνης χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση αναπτυξιακών διαταραχών και για μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια ανεπάρκειας της αυξητικής ορμόνης.

ΤΕΣΤ 1ου ΤΡΙΜΗΝΟΥ PAPP-A

Η μέτρηση της πρωτεΐνης PAPP-a στο αίμα και της ελεύθερης β χοριακής γοναδοτροπίνης κατά το πρώτο τρίμηνο χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του κινδύνου Σύνδρομου Down και τρισωμίας 18.

FREE β-HCG

Η β-χοριακή γοναδοτροπίνη χρησιμοποιείται για τη επιβεβαίωση της κύησης και την παρακολούθηση της πορείας της. Τα εργαστήρια ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ διενεργούν τη μέτρηση ελεύθερης β-HCG με τη μέθοδο Cryptor στον αναλυτή Brahms που αποτελεί μέθοδο αναφοράς.

ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η μέτρηση τεστοστερόνης χρησιμοποιείται στη διερεύνηση υπερπαραγωγής ανδρογόνων. Τα επίπεδα ελεύθερης τεστοστερόνης συνδέονται με τα επίπεδα της δεσμευτικής ορμόνης SHBG.

ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ ΟΛΙΚΗ

Η ολική τεστοστερόνη είναι η τεστοστερόνη που κυκλοφορεί στο αίμα δεσμευμένη από την SHBG. Υψηλότερη κλινική σημασία έχει η ελεύθερη τεστοστερόνη.

β-ΧΟΡΙΑΚΗ ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΠΙΝΗ (β-HCG)

Η β-χοριακή γοναδοτροπίνη χρησιμοποιείται για τη επιβεβαίωση της κύησης και την παρακολούθηση της πορείας της.

ΧΡΩΜΟΓΡΑΝΙΝΗ Α

Η χρωμογρανίνη Α χρησιμοποιείται στην παρακολούθηση νευροενδοκρινών όγκων και διαφόρων τύπων νεοπλασιών, όπως προστάτη και πνεύμονα.

* Σημαντική σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται αποσπασματικά έναντι των φυσιολογικών τιμών αναφοράς που θα βρείτε στην ανάλυσή σας. Στο εργαστήριο ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας και επικοινωνούμε με τον θεράποντά σας, εφόσον το επιθυμείτε, για την καλύτερη δυνατή ιατρική σας φροντίδα.

Το εξειδικευμένο μας προσωπικό βρίσκεται στη διάθεσή σας, για να σας παρέχει αναλυτικές οδηγίες πριν από κάθε εξέταση, καθώς και για περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων σας.

Eπικοινωνία με τον ΒΙΟΕΛΕΓΧΟ

Τα επίπεδα ορμονών έχουν ιδιαίτερη κλινική σημασία, καθώς ρυθμίζουν σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, τον μεταβολισμό, τη γονιμότητα, το νευρικό σύστημα, την εμφάνιση και τη συμπεριφορά.