Στα εργαστήρια ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ δημιουργήσαμε ένα ειδικό πακέτο εργαστηριακών εξετάσεων για τον πλήρη έλεγχο της ανδρικής υγείας. Το CheckUp για Άνδρες αποτελεί μια μελετημένη συλλογή εξετάσεων για τον τακτικό προληπτικό έλεγχο των βασικών λειτουργιών του ανδρικού οργανισμού.
CheckUp Για Άνδρες
Το Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο αποτελεί ευαίσθητο δείκτη για την έγκαιρη διάγνωση αδενοκαρκινώματος του προστάτη. Ενδείκνυται ο τακτικός έλεγχος του PSA σε άνδρες ηλικίας 45 ετών και άνω.
Η Γενική Εξέταση Αίματος αποτελεί το βασικό κορμό του τακτικού ελέγχου ρουτίνας, προσδιορίζοντας τις βασικές τιμές του αίματος, όπως: αιματοκρίτης και αιμοσφαιρίνη, αριθμός και μορφολογία ερυθροκυττάρων, λευκοκυττάρων, αιμοπεταλίων κ.α.
Η Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών (ΤΚΕ) αποτελεί αξιόπιστο δείκτη φλεγμονής ή λοίμωξης, η οποία μπορεί να οφείλεται σε πλήθος παραγόντων.
Η Γενική Εξέταση Ούρων αποτελεί βασικό γενικό δείκτη της υγείας του άνδρα και εντοπίζει πιθανές ουρολοιμώξεις, διαβήτη, παθήσεις των νεφρών, των ουρητήρων, της ουροδόχου κύστης, του ήπατος κ.α. Χρησιμοποιείται στο βασικό κορμό εξετάσεων ελέγχου ρουτίνας.
H μέτρηση του σακχάρου ή γλυκόζης στο αίμα χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την παρακολούθηση του σακχαρώδους διαβήτη και άλλων μεταβολικών διαταραχών.
Η μέτρηση της ουρίας στον ορό του αίματος χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της λειτουργίας των νεφρών και συνδυάζεται με τον έλεγχο κρεατινίνης.
Η μέτρηση της κρεατινίνης στον ορό του αίματος χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της λειτουργίας των νεφρών και συνδυάζεται με τον έλεγχο ουρίας.
Η μέτρηση του ενζύμου ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης ή αλλιώς οξαλοξικής τρανσαμινάσης χρησιμοποιείται στη διάγνωση και παρακολούθηση ηπατικών νοσημάτων, συναξιολογείται μαζί με την πυροσταφυλική τρανσαμινάση (SGPT/ALT) και αποτελεί μέρος του συνήθους προληπτικού ελέγχου ρουτίνας.
Η μέτρηση του ενζύμου πυροσταφυλικής τρανσαμινάσης χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της υγείας του ήπατος, συναξιολογείται μαζί με την οξαλοξική τρανσαμινάση (SGOT/AST) και αποτελεί μέρος του συνήθους προληπτικού ελέγχου ρουτίνας.
Η μέτρηση της αλκαλικής φωσφατάσης χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της υγείας του ήπατος, των οστών, του γαστρεντερικού συστήματος και των παραθυρεοειδών αδένων.
Η Βιταμίνη D3 ή 25-υδροξυβιταμίνη διαθέτει οστεοπροστατευτική δράση στα παιδιά και στους ενηλίκους, χάρη στη συνεργιστική της δράση με το φώσφορο και το ασβέστιο που κυκλοφορούν στο αίμα. Τα επίπεδα βιταμίνης D3 ελέγχονται στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου ρουτίνας καθώς και στην πρόληψη και παρακολούθηση της οστεοπόρωσης και παραθορμονικών διαταραχών.
Η μέτρηση της γ-γλουταμυλτρανσφεράσης χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της υγείας ήπατος και χολής και μετράται σε συνδυασμό με την αλκαλική φωσφατάση (ALP), στο πλαίσιο συνήθους εργαστηριακού ελέγχου ρουτίνας.
Το ουρικό οξύ είναι δείκτης της νεφρικής λειτουργίας. Υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος εμφανίζονται σε διάφορες παθήσεις όπως ουρική αρθρίτιδα, νεφρική και ηπατική νόσο, διαβήτη, σε αυτοάνοσα νοσήματα και κάποια είδη αναιμίας.
Η μέτρηση ολικής χοληστερίνης στον ορό του αίματος αποτελεί χρήσιμο πρόδρομο δείκτη για καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς τα υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με μειωμένα επίπεδα HDL, της καλής χοληστερίνης, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηροκλήρωσης και καρδιακών παθήσεων.
Η μέτρηση των τριγλυκεριδίων ορού, αποτελεί δείκτη συνεκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου σε ασθενείς με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.
Η μέτρηση της HDL χοληστερίνης ή αλλιώς υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ονομάζεται καλή χοληστερίνη καθώς τα αυξημένα επίπεδά της δρουν ανταγωνιστικά στα επίπεδα LDL, αυξάνοντας την άμυνα του οργανισμού ενάντια στην εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και καρδιακής νόσου.
Η μέτρηση της LDL χοληστερίνης, ή αλλιώς χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ονομάζεται κακή χοληστερίνη καθώς τα αυξημένα επίπεδά της ευθύνονται για την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης, καρδιακής και περιφερικής αγγειακής νόσου.
Η Βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη είναι η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη δομικά βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Αποτελεί βασικό ρυθμιστή του κεντρικού νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού, κατέχοντας σημαντικό ρόλο και στην ωρίμανση των ερυθρών κυττάρων στο μυελό των οστών. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής οφείλεται είτε σε διατροφικούς λόγους είτε σε κακή απορρόφησή της από την εντερική οδό. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης, κατάθλιψη, δύσπνοια, πονοκεφάλους και να καταλήξει σε σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές, βρέφη και χορτοφάγοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας σε Βιταμίνη Β12. Ο έλεγχός της περιλαμβάνεται συχνά στον περιοδικό έλεγχο ρουτίνας σε συνδυασμό με τη μέτρηση λοιπών βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Η θυρεοειδοτρόπος (ή θυρεοτρόπος) ορμόνη παράγεται στην υπόφυση, ρυθμίζεται από την ορμόνη απελευθέρωσης της θυρεοτρόπου ορμόνης (TRH) και είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση και έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών. Η μέτρησή της χρησιμοποιείται προληπτικά στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου ρουτίνας.
Η Βιταμίνη D (ολική ή καλσιφερόλη) διακρίνεται σε D2 και D3, με την τελευταία να έχει μεγαλύτερη κλινική σημασία και αποτελεσματικότητα για την υγεία του οργανισμού. Η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα κατά την έκθεση στο ηλιακό φως και σχετίζεται με την υγεία και την πυκνότητα των οστών, χάρη στη συνεργιστική της δράση με το φώσφορο και το ασβέστιο που κυκλοφορούν στο αίμα. Τα επίπεδα βιταμίνης D3 ελέγχονται στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου ρουτίνας καθώς και στην πρόληψη και παρακολούθηση της οστεοπόρωσης και παραθορμονικών διαταραχών.
Τα επίπεδα κινάσης κρεατίνης στον ορό εμφανίζονται αυξημένα σε περιπτώσεις εμφράγματος του μυοκαρδίου και καταπόνησης των μυών λόγω έντονης και παρατεταμένης άσκησης. Η μέτρηση χρησιμοποιείται παράλληλα και στην παρακολούθηση διαφόρων μυοπαθειών.
Η Βιταμίνη Β9 ή αλλιώς φυλλικό οξύ ή φολικό οξύ έχει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση DNA και στο σχηματισμό ερυθρών κυττάρων. Ρυθμίζει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης η αύξηση της οποίας είναι υπεύθυνη για εμφράγματα και επεισόδια εγκεφαλικού. Άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές και παθήσεις διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο δυσαπορρόφησης και συνεπώς ανεπάρκειας σε φυλλικό οξύ.
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται αποσπασματικά έναντι των φυσιολογικών τιμών αναφοράς που θα βρείτε στην ανάλυσή σας. Στο εργαστήριο ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας και επικοινωνούμε με τον θεράποντά σας, εφόσον το επιθυμείτε, για την καλύτερη δυνατή ιατρική σας φροντίδα.
Το εξειδικευμένο μας προσωπικό βρίσκεται στη διάθεσή σας, για να σας παρέχει αναλυτικές οδηγίες πριν από κάθε εξέταση, καθώς και για περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων σας.