Τα εργαστήρια ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ διενεργούν πλήρη έλεγχο βιταμινών και ιχνοστοιχείων για την αξιολόγηση της θρέψης και της άμυνας του οργανισμού. Ο εργαστηριακός έλεγχος κάποιων βιταμινών και ιχνοστοιχείων συστήνεται στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου ρουτίνας. Εκτάκτως σε πλήρη έλεγχο πρέπει να υποβάλλονται όσοι αναπτύσσουν συμπτώματα ή λοιπά εργαστηριακά ευρήματα που υποδηλώνουν ανεπάρκεια σε κάποιο στοιχείο και συγκεκριμένα όσοι παρουσιάζουν: δερματικές παθήσεις, διαταραχές στο νευρικό σύστημα, στα οστά ή στη νεφρική λειτουργία, καρδιαγγειακά νοσήματα και υπέρταση, αναιμία, σημεία κακής θρέψης και υποσιτισμού, σημάδια κόπωσης, πριν και μετά από κάποια είδη χειρουργικής επέμβασης, κατά την εγκυμοσύνη και γαλουχία, κατά την έντονη σωματική άσκηση κ.α.
Ο έλεγχος βιταμινών περιλαμβάνει μέτρηση επιπέδων των υδατοδιαλυτών βιταμινών (σύμπλεγμα βιταμινών Β και C) καθώς και των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, Δ,Ε, Κ).
Ο ρόλος της βιταμίνης Α ή ρετινόλης είναι καθοριστικός για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και της όρασης, των βλεννογόνων και του δέρματος, τη γονιμότητα, τα οστά και την πρόληψη του καρκίνου. Τα σημεία και συμπτώματα που υποδηλώνουν ανεπάρκεια περιλαμβάνουν διαταραχές στην όραση, δερματικές παθήσεις, κακό ανοσοποιητικό.
Η βιταμίνη B1 ή θειαμίνη είναι ρυθμιστής του μεταβολισμού και της υγείας των κυττάρων. Άτομα που υποφέρουν από φλεγμονώδεις γαστρεντερικές διαταραχές είναι δυνατό να εμφανίσουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη αυτή. Η έλλειψη της βιταμίνης αυτής είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες και τα συμπτώματά της είναι ήπια, ωστόσο τα επίπεδά της πρέπει να ελέγχονται τακτικά στους διαβητικούς, νεφροπαθείς με αιμοκάθαρση, ανοσοκατεσταλμένα άτομα κ.α.
Η βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη είναι απαραίτητη για την υγεία του νευρικού συστήματος, του δέρματος και της όρασης, την αιμοποίηση και την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, καθώς συμβάλλει στον μεταβολισμό ουσιών και τοξινών. Η έλλειψη Β2 είναι δυνατό να προκαλέσει σημεία κόπωσης, δερματικές διαταραχές και προβλήματα στο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα.
Η Βιταμίνη Β6 ή φωσφορική πυριδοξάλη ρυθμίζει τον μεταβολισμό, συμβάλλει στην υγεία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει ορμονορρυθμιστική δράση. Η έλλειψή της προκαλεί αναιμία, διαταραχές της διάθεσης και αίσθημα εξάντλησης.
Η Βιταμίνη Β9 ή αλλιώς φυλλικό οξύ ή φολικό οξύ έχει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση DNA και στο σχηματισμό ερυθρών κυττάρων. Ρυθμίζει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης η αύξηση της οποίας είναι υπεύθυνη για εμφράγματα και επεισόδια εγκεφαλικού και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της υγείας του κυοφορούμενου εμβρύου. Άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές και παθήσεις διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο δυσαπορρόφησης και συνεπώς ανεπάρκειας σε φυλλικό οξύ.
Η Βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη είναι η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη δομικά βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Αποτελεί βασικό ρυθμιστή του κεντρικού νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού, κατέχοντας σημαντικό ρόλο και στην ωρίμανση των ερυθρών κυττάρων στο μυελό των οστών. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής οφείλεται είτε σε διατροφικούς λόγους είτε σε κακή απορρόφησή της από την εντερική οδό. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης, κατάθλιψη, δύσπνοια, πονοκεφάλους και να καταλήξει σε σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές, βρέφη και χορτοφάγοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας σε Βιταμίνη Β12. Ο έλεγχός της περιλαμβάνεται συχνά στον περιοδικό έλεγχο ρουτίνας σε συνδυασμό με τη μέτρηση λοιπών βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Η Βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ συμβάλλει στην προστασία των οστών και των δοντιών, των αγγείων και του δέρματος, έχει αντιοξειδωτική και επουλωτική δράση στους ιστούς, αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου και προσφέρει άμυνα ενάντια σε παθογόνους οργανισμούς, καρδιαγγειακά νοσήματα και νεοπλασίες. Η έλλειψή της προκαλεί εξάντληση, φλεγμονές, πόνο στις αρθρώσεις, αναιμία και σκορβούτο.
Η Βιταμίνη Ε ή τοκοφερόλη διαθέτει σημαντική αντιοξειδωτική δράση στους ιστούς, συμβάλλοντας στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στην προστασία των κυττάρων του δέρματος, καθώς και στην ενίσχυση του αναπαραγωγικού συστήματος.
Η Βιταμίνη D (ολική ή καλσιφερόλη) διακρίνεται σε D2 και D3, με την τελευταία να έχει μεγαλύτερη κλινική σημασία και αποτελεσματικότητα για την υγεία του οργανισμού. Η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα κατά την έκθεση στο ηλιακό φως και σχετίζεται με την υγεία και την πυκνότητα των οστών, χάρη στη συνεργιστική της δράση με το φώσφορο και το ασβέστιο που κυκλοφορούν στο αίμα.
Η Βιταμίνη D3 ή 25-υδροξυβιταμίνη διαθέτει οστεοπροστατευτική δράση στα παιδιά και στους ενηλίκους, χάρη στη συνεργιστική της δράση με το φώσφορο και το ασβέστιο που κυκλοφορούν στο αίμα. Τα επίπεδα βιταμίνης D3 ελέγχονται στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου ρουτίνας καθώς και στην πρόληψη και παρακολούθηση της οστεοπόρωσης και παραθορμονικών διαταραχών.
Η μέτρηση του ασβεστίου στο αίμα χρησιμοποιείται στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου ρουτίνας για την υγεία των οστών, των νεφρών και των παραθυρεοειδών αδένων και συνδυάζεται με τη μέτρηση επιπέδων βιταμίνης D και λευκωμάτων. Παράλληλα χρησιμοποιείται και στην παρακολούθηση διαφόρων τύπων παθήσεων και νεοπλασιών.
Ο φώσφορος ρυθμίζει την υγεία των οστών, των δοντιών, της καρδιάς, του νευρικού ιστού, των νεφρών και των παραθυρεοειδών αδένων και ελέγχεται από την παραθορμόνη.
Το μαγνήσιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που συγκεντρώνεται στα οστά, τους χόνδρους και τα κύτταρα του σώματος. Αποτελεί δείκτη της νεφρικής λειτουργίας και ρυθμιστή του μεταβολισμού, εμπλέκεται στην πρωτεϊνοσύνθεση και οι παθολογικές τιμές των επιπέδων του προκαλούν διαταραχές στο νευρικό σύστημα, στη διάθεση, στην ομιλία, αδυναμία και καρδιακά συμπτώματα όπως βραδυκαρδία κτλ.
Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικό ιχνοστοιχείο για την υγεία του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος, συμμετέχει στην επουλωτική διαδικασία των ιστών και κατέχει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
Το σελήνιο αποτελεί σημαντικό συστατικό πολλών ενζύμων και πρωτεΐνών, συμβάλλει στην παραγωγή DNA και προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από φθορές και λοιμώξεις. Συμβάλλει στην υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος και στον μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών.
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται αποσπασματικά έναντι των φυσιολογικών τιμών αναφοράς που θα βρείτε στην ανάλυσή σας. Στο εργαστήριο ΒΙΟΕΛΕΓΧΟΣ απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας και επικοινωνούμε με τον θεράποντά σας, εφόσον το επιθυμείτε, για την καλύτερη δυνατή ιατρική σας φροντίδα.
Το εξειδικευμένο μας προσωπικό βρίσκεται στη διάθεσή σας, για να σας παρέχει αναλυτικές οδηγίες πριν από κάθε εξέταση, καθώς και για περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων σας.