Το εργαστηριο μας πραγματοποιεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο τη μοριακή εξέταση για τον COVID-19
με τη μέθοδο αναφοράς RT-PCR.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συχνές ερωτήσειςΟι αιμοληψίες γίνονται μόνο το πρωί?
Η αιμοληψία για τις συνηθισμένες βιοχημικές εξετάσεις (σάκχαρο, χοληστερίνη, τρυγκλικερίδια, σίδηρος κλπ) καλό είναι να γίνεται πρωινές ώρες, ώστε να είναι ο εξεταζόμενος νηστικός τουλάχιστον 6 ώρες. Επίσης κάποιες εξετάσεις επηρεάζονται από την ώρα της ημέρας όπως π.χ. ο σίδηρος.
Μπορούμε να πιούμε νερό πριν την αιμοληψία?
Ναι, το νερό πριν την αιμοληψία δεν επηρρεάζει καμία εξέταση.
Πόσες ώρες πριν την αιμοληψία πρέπει να είμαι νηστικός?
Είναι σημαντικό να τηρήσουμε 6 με 8 ώρες πριν την αιμοληψία νηστεία από τροφή. Επίσης, επιθυμητό είναι, την προηγούμενη μέρα τουλάχιστον να μην υπάρξει υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, κυρίως ζωικής προέλευσης, να αποφευχθεί έντονη μυϊκή εργασία ή άσκηση, καθώς και κατανάλωση αλκοόλ
Τι πρέπει να προσέξω για να κάνω γενική ούρων?
Η γενική ούρων καλό είναι να γίνεται με τα πρώτα πρωινά ούρα. Αφού πλύνουμε την περιοχή με απλό σαπούνι, συλλέγουμε το μέσο της ούρησης σε ουροσυλλέκτη. Τα ούρα πρέπει να προσκομιστούν σε χρόνο μικρότερο από 1 ώρα. Η τοποθέτηση στο ψυγείο (4° C) είναι απαραίτητη αν καθυστερήσει η μεταφορά.
Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει η γενική αίματος?
Η γενική αίματος περιλαμβάνει τη μέτρηση του αιματοκρίτη, της αιμοσφαιρίνης, των ερυθροκυτταρικών δεικτών, των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, του τύπου των λευκών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων και κάποιων παραμέτρων των αιμοπεταλίων.
Η έμμηνος ρύση επηρεάζει τις εξετάσεις?
Κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως μερικές εξετάσεις επηρεάζονται. Πχ. παρατηρείται αύξηση των WBC, της  ΤΚΕ, της χοληστερόλης, του Mg, της αλδοστερόνης, του CΑ-125, ενώ παρατηρείται μείωση του σιδήρου, της φερριτίνης και των αιμοπεταλίων. Οπότε είναι καλό αν η αιμοληψία γίνεται σ’ αυτό το διάστημα, η εξεταζόμενη να το αναφέρει στον Ιατρό.
Μπορώ να καπνίσω πριν την αιμοληψία?
Με το κάπνισμα ενός τσιγάρου διεγείρεται ο μυελός και ο φλοιός των επινεφριδίων. Η γλυκόζη αυξάνεται σε 10 λεπτά και η αύξηση κρατάει 1 ώρα. Η αυξητική ορμόνη διπλασιάζεται σε 30 λεπτά. Είναι προτιμότερο να μην καπνίσουμε πριν την αιμοληψία. Επίσης επηρεάζονται και τα αποτελέσματα των καρκινικών δεικτών.

Επικοινωνία

Ρούσβελτ 2 & Κύπρου (2ος Όροφος) 41222 Λάρισα
ΤΗΛ: 2410 549011 - ΦΑΞ: 2410 549012
iatrica
Επιλέξτε οποιοδήποτε κομμάτι κειμένου
ώστε να το ακούσετε